FRANSE UIENSOEP
Uiensoep is een Franse klassieker. De moderne versie van de ‘soupe à l’oignon’ vindt zijn oorsprong in het Parijs van de 18e eeuw. Tegenwoordig is deze smaakvolle soep niet meer weg te denken uit de Franse keuken. Heerlijk om thuis zelf te bereiden.

INGREDIËNTEN
50 gram ongezouten boter
1 kilo uien, in dun gesneden ringen
2 tenen knoflook, fijngehakt
100 ml witte wijn
2 eetlepels madera, plus iets extra’s om naar smaak toe te voegen als de soep klaar is
1 liter verse runderbouillon
zout en versgemalen peper
Fijngehakte peterselie voor de garnering

Voor de croutons:
8 dikke sneden stokbrood
2 tenen knoflook, gehalveerd
100 gram gruyèrekaas, geraspt

BEREIDING
Stap 1: Smelt de boter in een middelgrote en ovenbestendige pan. Voeg de uien en knoflook toe en laat dit gedurende 30-35 minuten zachtjes bakken op een laag vuur, totdat de uien goed zacht en mooi bruin van kleur zijn. Roer af en toe door. Deze stap van het recept is heel belangrijk. Door de uien zachtjes te bakken, krijgt de soep zijn fijne smaak en kleur.

Stap 2: Voeg de witte wijn toe en roer de uien goed door om ze los te maken van de bodem van de pan. Breng het vocht aan de kook en voeg dan de madera en runderbouillon toe.

Stap 3: Breng het mengsel opnieuw aan de kook en laat ongeveer 10-12 minuten sudderen.

Stap 4: Maak ondertussen de croutons. Rooster de stukjes stokbrood aan beide kanten en wrijf het geroosterde brood in met de gesneden kant van een van de knoflooktenen. Garneer de geraspte kaas erover en plaats het brood onder de grill totdat de kaas is gesmolten.

Stap 5: Proef of de soep goed gekruid is en voeg naar smaak zout en peper toe. Om de soep verder op smaak te brengen, kun je nog wat eetlepels madera toevoegen.

Stap 6: Leg de croutons op de soep en strooi hier de versgehakte peterselie overheen.

Stap 7: Zorg bij het serveren ervoor dat elke portie een crouton met gesmolten kaas krijgt. Serveer de soep direct om te voorkomen dat de crouton te smeuïg wordt.